Recepten
Voorgerechten
Champignonsoep
Ingrediënten
-
500 gram champignons
-
2 aardappels
-
2 uien
-
2 wortels
-
circa 600 ml water
-
olijfolie
-
2 theelepesl zout
-
2 theelepels peper
-
2 theelepels baharat
-
2 theelepels paprikapoeder
-
2 theelepels ras-el hanout
4
45 min.
Bereidingswijze
-
Snij de groenten in kleine stukjes.
-
Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui circa 5 minuten.
-
Voeg dan de aardappel, wortel en champignons en bak tien minuten.
-
Voeg de kruiden toe en kook 30 minuten.
-
Pureer de soep met een mixer of in een blender.
​
Geniet van je champignonsoep!
Hoofdgerechten
Dolmah
Ingrediënten
-
5 tomaten
-
4 uien
-
2 courgettes
-
3 aubergines
-
2 paprika's
-
30 wijnbladeren
-
5 teentjes knoflook
-
1 bosje dille
-
1 bosje peterselie
-
500 gram rijst
-
400 gram gehakt
-
1 kopje granaatappelmelasse
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
4 theelepels kerriepoeder
-
4 theelepels baharat
-
4 theelepels zwarte peper
-
4 theelepels komijn
-
8 theelepels zout
-
1 kopje olijfolie (of zonnebloemolie)
-
1 citroen
4
45 min.
Bereidingswijze
-
Was de rijst in koud water en laat deze uitlekken.
-
Hak de dille en peterselie fijn en voeg deze toe aan de rijst.
-
Snijd 3 uien, 5 tomaten en de knoflook in stukjes en voeg deze toe.
-
Voeg 2 theelepels tomatenpuree, 2 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels baharat, 2 theelepels zwarte peper, 2 theelepels komijn, 4 theelepels zout, 2 theelepels granaatappelmelasse en het sap van één citroen toe.
-
Voeg het gehakt toe en meng goed door.
-
Hol de aubergines, paprika’s, courgettes en resterende tomaten uit.
​
-
Vul de uitgeholde groenten met het rijstmengsel. Maak enkele inkepingen in de groenten om het vocht te laten ontsnappen.
-
Leg een beetje vulling op een wijnblad, vouw het blad dicht en rol het op.
​
-
Verhit 3 theelepels olie in een kookpan.
-
Plaats de gevulde ui als eerste op de bodem van de pan. Voeg vervolgens de aubergines, courgettes, paprika’s en tomaten toe. Leg de opgerolde wijnbladeren als laatste bovenop en gebruik ze om open plekken op te vullen. Verhit de pan op een normale stand (50%).
​
-
Doe 1 theelepel olie in een kom.
-
Voeg toe: 4 theelepels zout, 2 theelepels zwarte peper, 1 theelepel granaatappelmelasse, 4 theelepels tomatenpuree, 2 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels baharat en 2 theelepels komijn. Meng goed door elkaar.
-
Voeg deze saus toe aan de gevulde groenten in de pan. Zorg ervoor dat de saus maximaal 2 cm boven de hoogste groente uitkomt.
-
Verhoog de hitte tot 80% en kook gedurende 35 minuten.
-
Zet de laatste 10 minuten op volle hitte en serveer daarna.
​
Geniet van je Dolmah!
Maqluba
4
60 min.
Ingrediënten
-
½ bloemkool
-
2 aubergines
-
2 aardappelen
-
2 uien
-
3 tomaten
-
2 schijfjes citroen
-
210 gram tomatenpuree
-
400 gram kip (in vegetarische versie ½ bloemkool extra)
-
300 gram rijst
-
Olijfolie of zonnebloemolie
-
1 kaneelstokje
-
1 laurierblad
-
4 kruidnagels
-
2 kardemompeulen
-
Zwarte peper, komijn, 7 baharat, zout, paprikapoeder, kurkuma
Bereidingswijze
-
Snijd de bloemkool in stukken.
-
Snijd één ui in stukjes en de andere ui in plakjes.
-
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes.
-
Snijd de tomaten en de aubergines in lange plakken.
-
Bak de bloemkool in olie. Bak vervolgens de aardappelen, daarna de aubergines en als laatste de uien. Zet alles apart.
​
-
Was de rijst en kook deze kort samen met de citroenschijfjes, het kaneelstokje, het laurierblad, de kruidnagels en wat zout, ongeveer 2 minuten. Zet het vervolgens opzij.
​
-
Verhit wat olie in een pan en bak de uienstukjes (niet de plakjes) 4 minuten.
-
Voeg de tomatenpuree, 3 kardemompeulen, 2 theelepels baharat, zwarte peper, komijn, kurkuma, paprikapoeder, zout en 400 ml water toe. Laat dit 15 minuten koken.
​
-
Neem een pan en wrijf de bodem en zijkanten in met olie.
-
Leg de tomatenplakjes op de bodem van de pan, gevolgd door de uienringen.
-
Leg de aardappelplakjes langs de zijkant van de pan en bedek de bodem met een laag rijst die even hoog is als de aardappelen aan de zijkant. Leg de gebakken bloemkool op de rijst.
-
Plaats de helft van de aubergineplakken langs de zijkant (boven de aardappelschijfjes).
-
Schenk de helft van de saus over de rijst en de bloemkool.
-
Voeg vervolgens de volgende laag rijst toe, tot de aubergineplakken zijn bedekt.
-
Giet de andere helft van de saus over de rijst.
-
Bedek de pan met aluminiumfolie en plaats dan het deksel erop.
-
Zet de pan op het fornuis op lage stand en laat 10 tot 15 minuten koken.
​
Geniet van je Maqluba!
Kabsa
4
75 min.
Ingrediënten
-
2 kopjes basmatirijst
-
500 gram lamsvlees of kip
-
1 grote ui
-
1-2 teentjes knoflook
-
2 tomaten
-
1 groene chilipeper (optioneel)
-
2 eetlepels tomatenpuree
-
4 eetlepels plantaardige olie of ghee
-
4 kopjes vlees- of kippenbouillon
-
1 laurierblad
-
1 kaneelstokje
-
4 kardemompeulen
-
4 kruidnagels
-
1 theelepel kurkuma
-
1 theelepel Kabsa-kruiden
-
Zout en zwarte peper naar smaak
-
Amandelen en rozijnen voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze
-
Snijd het vlees in stukken.
-
Hak de ui en de knoflook fijn.
​
-
Verhit de olie in een grote pan en voeg de ui toe. Fruit deze tot ze zacht zijn.
-
Voeg de knoflook en de stukken lam of kip toe en bak tot het vlees bruin is.
-
Snijd de tomaten en de chilipeper in stukjes.
-
Voeg de tomaten, chilipeper, tomatenpuree en de kruiden (laurierblad, kaneelstokje, kardemom, kruidnagels, kurkuma, Kabsa-kruiden) toe en roer het mengsel gedurende 5 minuten door.
-
Voeg de vlees- of kippenbouillon toe en laat het 30-40 minuten sudderen (of tot het vlees volledig gaar is).
​
-
Was de basmatirijst grondig en voeg deze toe aan de pan met de bouillon en het vlees. Zorg ervoor dat de bouillon ongeveer 1 cm boven de rijst uitkomt. Breng het geheel aan de kook, verlaag dan het vuur, dek de pan af en kook 20 minuten.
-
Serveer de Kabsa warm, eventueel gegarneerd met geroosterde amandelen en rozijnen.
​
Geniet van je Kabsa!
Bijgerechten
Feta
4
30 min.
Ingrediënten
-
250 ml yoghurt
-
1 theelepel tahin
-
1 bosje peterselie
-
½ granaatappel
-
1 citroen
-
200 gram champignons
-
100 gram kikkererwten
-
4 stuks Libanees brood (platbrood)
-
300 gram gehakt
-
1 theelepel zwarte peper
-
1 theelepel zout
-
1/2 theelepel komijnpoeder
-
1 grote aubergine
-
2 teentjes knoflook
-
1 theelepel olijfolie
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor tot circa 160 graden.
-
Snijd de aubergines in kleine blokjes (1 tot 2 cm) en bestrooi ze met zout, zwarte peper en 1 theelepel olijfolie.
-
Bak de aubergineblokjes in een pan en zet ze apart.
-
Snijd de champignons en de knoflook, voeg ze toe aan het gehakt en bak dit mengsel totdat het gehakt gaar is. Voeg een beetje zout, een snufje komijnpoeder en een snufje zwarte peper toe.
-
Meng de yoghurt, tahin, citroensap, granaatappelpitjes (bewaar wat pitjes voor de garnering), een half kopje water, en een snufje zout, zwarte peper en komijnpoeder.
-
Snijd het brood in kleine stukjes en leg deze in de oven totdat ze bruin worden.
-
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
-
Leg het brood op de bodem van een schaal of kom. Voeg de gebakken aubergine toe, gevolgd door het gehaktmengsel en de kikkererwten en eindig met de yoghurtsaus bovenop.
-
Garneer met peterselie en granaatappelpitjes.
​
Geniet van je Feta!
Tabbouleh
4
20 min.
Ingrediënten
-
140 gram bulgur
-
olijfolie
-
6 tomaten
-
1/4 prei
-
2 citroenen
-
2 bosjes platte peterselie
-
1 bosje munt
-
​gedroogde munt
-
zout
Bereidingswijze
-
Week de bulgur in heet water waar de sap van 1 citroen aan is toegevoegd gedurende 5-10 minuten.
-
Snijd de tomaten in kleine stukjes.
-
Hak de munt, peterselie en prei fijn en voeg ze toe aan de tomaten.
-
Giet het water van de bulgur af, voeg de bulgur toe aan het mengsel en roer alles goed door elkaar.
-
Voeg het citroensap van de andere citroen, zout, olijfolie en eventueel gedroogde munt toe (optioneel).
​
Geniet van je Tabbouleh!
Fatoush
4
20 min.
Ingrediënten
-
1 teentje knoflook
-
1 kleine paprika
-
2 tomaten
-
1/2 prei
-
1 komkommer
-
2 radijsjes
-
1/2 ui
-
1/2 krop sla
-
1 bosje platte peterselie
-
​​1/2 bosje verse munt
-
2 dunne platbroden
-
40 ml citroensap
-
2 theelepels granaatappelsaus
-
1/2 theelepel sumak
-
1 theelepel zout
-
1 theelepel peper
-
1 theelepel olijfolie
Bereidingswijze
-
Snij het platbrood in stukjes van 1 cm en bak dit circa 5 minuten op 150 graden in de oven (tot het bruin en knapperig is).
-
Snij de paprika, tomaten, komkommer en ui in stukjes van circa 1 cm.
-
Snij de prei en radijsjes in klein stukjes.
-
Snij de sla fijn.
-
Hak de peterselie en verse munt klein.
-
Mix alle groenten en kruiden samen met de granaatappelsaus, de olijfolie en het citroensap.
-
Bestrooi de salade met het platbrood en serveer.
​​
Geniet van je Fatoush!
Desserts
Kunafe
4
20 min.
Ingrediënten
-
200 gram kunafe (verkrijgbaar bij een Arabische winkel)
-
100 gram ghee (of boter)
-
1 bollen mozzarella
-
250 gram suiker
-
50 ml water
-
1 schijfje citroen
-
Pistachenoten voor decoratie
Bereidingswijze
Tijdens de workshop hebben we kunafa bereid met kunafeborden. Thuis is het eenvoudiger om het in een pan te maken.
-
Maal en hak de pistachenoten fijn.
-
Voeg de suiker toe aan het water, voeg het schijfje citroen toe, breng aan de kook en laat het daarna afkoelen.
-
Snijd de kunafe in kleine stukjes.
-
Smelt de ghee en sprenkel 75% ervan over de kunafa. Wrijf de ghee goed in zodat de kunafa volledig bedekt is met gesmolten ghee.
-
Vet de koekenpan in met de resterende 25% van de ghee, ook langs de randen.
-
Leg 60% van het kunafe-ghee mengsel in de pan en druk stevig aan.
-
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze over de kunafe. Strooi daarna de geraspte mozzarella erover. Let op: laat de randen vrij van kaas, zodat deze niet aanbrandt. Strooi twee eetlepels suiker over de kaas.
Voeg de rest van het kunafe-ghee mengsel toe en druk het zachtjes aan. -
Verhit de pan en beweeg de pan regelmatig zodat de warmte gelijkmatig over de kunafe verdeeld wordt.
-
Wanneer de onderkant van de kunafe goudbruin en krokant is, draai de kunafe in de pan om (zodat de onderkant nu boven is). Blijf de pan bewegen.
-
Zodra de nieuwe onderkant bruin en krokant is, giet je een scheut suikerwater over de kunafe en laat je deze opdrogen. Herhaal dit totdat het suikerwater bijna niet meer opdroogt.
-
Strooi je de fijngehakte pistachenoten over de kunafe.
​​​​
Geniet van je Kunafe!
Basboussa
8
35 min.
Ingrediënten
-
250 gram griesmeel
-
400 gram suiker
-
75 gram kokosrasp
-
200 ml melk
-
250 gram mascarpone
-
Amandelen (garnering)
-
2 theelepels bakpoeder
-
1/2 theelepel citroensap (optioneel)
Bereidingswijze
-
Meng de griesmeel, kokosrasp, melk, mascarpone, bakpoeder en 200 gram suiker.
-
Giet het mengsel in een (lage) bakvorm.
-
Garneer met amandelen.
-
Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden totdat de bovenkant goudbruin is.
​
-
Verwarm de resterende 200 gram suiker met 200 ml water totdat de suiker is opgelost. Voeg eventueel een halve theelepel citroensap toe om karamelisering te voorkomen.
-
Laat het suikerwater afkoelen.
​
-
Haal de basboussa uit de oven en giet hier direct het koude suikerwater beetje voor beetje over. Stop als het suikerwater langzamer wordt opgenomen.
-
Laat de basboussa afkoelen en snij deze in stukjes.
​​​​​
Geniet van je Basboussa!